saveti-za-pravilnu-ishranu-1

Saveti za pravilnu ishranu

saveti-za-pravilnu-ishranu-2

1. Dan treba započeti doručkom, jer daje snagu za nove napore, a treba da sadrži žitarice sa voćem ili mlečne proizvode sa niskim procentom masnoće, sendvič od integralnog hleba…

2. Krećite se! Preporuka je  šetnja, vožnja bicikla, lagano trčanje, plivanje… Umesto korišćenja lifta, bolje je ići stepenicama. Fizičke aktivnosti bi trebalo upražnjavati barem 30 minuta dnevno.

3. Pažljivo birajte užinu! Užina je odličan način da se dopune energetske zalihe. Užinu treba birati iz različitih grupa hrane, mlečni proizvodi, voće, supe, potaži…

4. Preznojite se! Energično treniranje ,pri ubrzanom disanju punim plućima, poboljšava rad srca, daje više energije i pomaže da se osećamo najbolje moguće.

saveti-za-pravilnu-ishranu-3

5. Ravnomerno unosite određene grupe hranljivih materija! Ne morate da se odreknete hrane kao što je pomfrit, hamburger, sladoled da bi se zdravo hranili, već je potrebno napraviti mudar izbor koliko često i koliko mnogo ćete jesti. Telu su potpebne hranljive materije kao što su proteini, ugljeni hidrati, masti, vitamini, minerali…

6. Jedite više žitarica, voća i povrća! U tim namirnicama se nalaze ugljeni hidrati koji daju snagu, ali i vitamini, minerali i vlaknaste materije, a vrlo su i ukusne.

7. Ne postoji dobra i loša hrana! Zdrava hrana je poput slagalice koja sadrži mnogo delova, a svaki deo se razlikuje od drugog. U nekim namirnicama, možda, ima više masti, šećera ili soli, dok u drugima ima više vitamina. U našem telu ima mesta za sve te namirnice. Važno je jesti ”pametno”, jer ako se za jedan obrok jede hrana bogata mastima, za druge obroke treba izabrati manje masnu hranu.

8. Pijte svakodnevno dovoljno tečnosti (pre svega vode). Ne postoji adekvatna zamena za vodu! Preporuka oko 8 čaša vode svaki dan.

saveti-za-pravilnu-ishranu-4