pravilna-kombinacija-namirnica-1

Pravilna kombinacija namirnica

Kombinovanje hrane zasniva se na otkriću da se pojedina hrana može lakše svariti od druge, sa većim stepenom iskorišćenja hranljivih sastojaka i da se čovek posle takve hrane oseća dobro.

Osnovna načela pravilne ishrane su:

Što više alkalizirajućih namirnica;

  • izbegavati proizvode koji sadrže rafinisane ugljene hidrate;
  • konzumiranje voća samog za sebe, posebno onog koje fermentiše; 
  • ne mešanje namirnica koje sadrže koncentrovane proteine sa namirnicama koje predstavljaju koncentrovanu skrobnu hranu u istom obedu.
pravilna-kombinacija-namirnica-2

Teoriju o nekompatibilnosti ovih namirnica obrazlaže se različitim uslovima za varenje: proteini zahtevaju kiselu sredinu želuca u kome se aktiviraju enzimi za njihovo varenje, skrob počinje da se vari u ustima pod dejstvom pljuvačne amilaze, zaustavlja se u kiseloj sredini želuca i nastavlja se varenje u alkalnim uslovima kada napusti želudac, pod dejstvom pankreasne amilaze.

Istarživači smatraju da ovakve kombinacije hrane iziskuju mnogo više probavnih sokova i energije, da produžavaju proces varenja hrane, hrana se zadržava duže vremena u želucu. U želucu se povećava lučenje želudačnog soka, povećava se pH vrednost što zaustavlja probavu ugljenih hidrata.

Nedovoljno probavljena hrana se silom uteruje u creva gde se slaže. Posledica toga je da proteinska hrana počinje da truli,a ugljenohidratana fermentiše. Dolazi do razmnožavanja mikroorganizama, menja se crevna flora, luče se toksini.

Posledica ovakve kombinacije je takođe, nedovoljna apsorpcija hranljivih sastojaka, promene pH krvi i mokraće ka kiseloj sredini usled nastanka kiselih produkata razgradnje. Ukoliko je to hronično, istraživači smatraju da to iscrpljuje organizam i može dovesti do različitih stanja i bolesti.

Lošom proteinskom kombinacijom smatra se: mešanje dva ili više različitih izvora proteina, kao npr. jaja sa mesom, sir sa jajima, meso sa sirom.

Dobrim kombinacijama smatraju se:

Namirnice bogate proteinima (meso, riba, jaja, sir, mlečni proizvodi) sa povrćem (sve vrste povrća osim krompira).

Skrobne namirnice (žitarice, testenina) sa povrćem (sem sa krompirom).

pravilna-kombinacija-namirnica-1